The Beer Experience

THE FOOD EXPERIENCE

De Apotheek: een wereld van buitenlandse bieren

Een oude apotheek uit 1880 in Gentbrugge werd omgevormd tot een bierwinkel waar Bart Peirs een enorme variatie aan buitenlandse bieren in een breed scala aan bierstijlen heeft verzameld. Op deze tasting op The Beer Experience verleidt Bart je smaakpapillen en laat je proeven van enkele van de heerlijkste brouwsels ter wereld, inclusief deskundige uitleg over bier en brouwerij. Bieren die je maar zelden kan proeven!


Tasting oude Westvleteren door humorist Dennis Vansant

Een topper in de stand-up-comedy én de bierwereld. Dennis Vansant is journalist, opende voor brouwerij Mikkeller een lambiekcafé in Kopenhagen en begon daar later zelf café “1420” in de hippe buurt Nørrebro. Nu is hij weer in België, praat comedy-avonden aan elkaar als MC en heeft een bierkelder om U tegen te zeggen. Op The Beer Experience laat hij ons proeven van een schaars goed: 4 Westvleteren 12 van de jaargangen 1989, 2001, 2004 en 2011 (5cl/per bier/pp). Uniek om deze bieren vergelijkend naast elkaar te kunnen zetten.Kazen van La Fruitière en de lambiekblends van Bofkont

Op Brussels Beer Fest deden ze het al eens samen en dat was zo geslaagd dat ze bij ons die “match made in heaven” nog eens over willen doen. Kaaswinkel La Fruiterie van de Kolenmarkt in Brussel kiest de kaasjes en Sam van Bofkont (Kontich, curator TBE 2023) zet er zijn eigen gegeerde bieren naast. Ze bereidden deze foodpairing alvast voor door meer dan 100 kaas- en biercombinaties te testen… Dat belooft: op deze tasting krijg je alleen de beste combo’s! 


De Gebrande Winning + h.ertie

Raf Sainte is zonder overdrijving wereldwijd berucht om zijn bierrestaurant en bierkelder in Sint-Truiden. De steeds gedreven kok staat bekend om zijn klassieke kost met een creatief kantje, en daarbij uiteraard een onbekend of uitzonderlijk bier. Niet voor vegetariërs. Voor het bier brengt Raf een al even enthousiaste als roemruchte lambiekblender mee: Ulrich Kremer ofwel Uli van huisstekerij h.ertie. Oorspronkelijk is hij afkomstig van Duitsland. Tegenwoordig kent hij het Pajottenland en de Zennevalei als zijn broekzak. Door zijn experimentele stijl in het steken van lambieken en zijn kleine batches staan er vaak drommen mensen klaar om zijn bier te proeven. Haast je om hier een ticket voor te kopen! 

Hilaire Spreuwers komt verrassend uit de hoek

Slimste Mens-gewijs zou je Hilaire Spreuwers kunnen omschrijven met deze woorden: 1. brouwer, 2. experimenteel biergastronoom, 3. bierrestaurant BitterZoet, 4. taproom BrewMine Tap, 5. verrassende foodcombinaties. Dat hij een autoriteit is op biervlak bewijzen ook de bezoekjes van Ray Cokes en Jean Blaute van Tournée Générale en onlangs nog Kobe Ilsen voor het programma Komen Eten op VRT. In deze pairing zijn zowel gerechten als de bieren van zijn hand. Wie de kookkunsten en verrassende brouwsels van Hilaire nog niet mocht proeven, is deze pairing een must.

Workshop biercocktails maken: Thomas Fonteyn van Ongefilterd

Voor het eerst hebben we op The Beer Experience een professionele workshop! Handen uit de mouwen wie hier aan deelneemt. Thomas Fonteyn is expert ter zake, wie hem al bezig zag bij biercafé Malz of Hop Gastrobar in Leuven weet ongetwijfeld dat hij een grote bierkennis heeft en vlotjes de beste biercocktailmaker van Vlaanderen is. Ontdek in deze workshop de kunst van het mixen en de meerwaarde van ingrediënten, bier, sterke dranken, eigengemaakte siropen… Binnenkort start Thomas een eigen Gastrobar in hartje Leuven “Ongefilterd”. In het glas: bier, cider wijn, cocktails en alles ertussenin. Op het bord: eten geïnspireerd door de bomma: lokaal, seizoensgebonden en gastronomisch. De moeite om tijdens deze workshop al eens kennis te maken met de cocktails. We maken samen 2 onweerstaanbare biercocktails.


(Black) Metal- beertalk met David Chiaradia

Dat bier met muziek samengaat, weten we allemaal. Thuisbrouwer David Chiaradia (bmodbeer) gaat daar wel heel ver in. Tijdens het brouwen laat hij zich inspireren door de (black) metal die hij op dat moment luistert, de ingrediënten en etiketten worden door de muziek bepaald, het bier is als het ware geïnfuseerd door metalmuziek! Dat wordt zware kost. Oordoppen in en smaakpappillen open want tijdens deze sessie wordt proeven gecombineerd met (black) metal! Een zeer unieke proeverij door een gepassioneerde ziel als je ‘t ons vraagt..

Eigenzinnige pairing van DOK/RØK

Als er een taproom is waar je ooit moet geweest zijn is die van DOK Brewing Co. in Gent. Aan de dokken, met een pakhuissfeer die aan de hippere oude-industriebuurten van Kopenhagen doet denken, bevindt zich hun indrukwekkende brouwerij. Knap ingericht met lange tafels, trendy én …. heerlijk smakelijk want ook RØK is daar gevestigd, het restaurant van Arthur Messiaen, de zoon van een van de oprichters van DOK. Arthur is de barbecue-meester daar en je kan hem bijvoorbeeld ook op Pukkelpop tegenkomen met zijn foodtruck. Op The Beer Experience “rookt” hij enkele gerechten bij elkaar, te proeven samen met unieke grape-ales van DOK. Een stukje Gent in Heusden-Zolder.

De Hophemel: taproom met foodpairing

The Beer Experience en De Hophemel, dat klikt. Met hun one-offs proef je telkens weer iets nieuw en gevat. Hun taproom is ongetwijfeld één van de gezelligste cafés van Hasselt. Dat komt vanzelfsprekend mede door het charisma van brouwers Geert en Steven. Ze brouwen sinds kort hun eigen bieren achteraan dit pand en vooraan voorzien ze de bierliefhebbers van craftbieren van de tap en de juiste foodpairings. Je kan er ook terecht voor degustaties. Enfin, ideaal dus om hen ook deze editie van The Beer Experience uit te nodigen om hun DNA - beer&food -  te demonstreren

Hop Gastrobar en

curator De Kromme Haring

Het enige echte bierrestaurant in Leuven en ver daarbuiten is zeker Hop Gastrobar. Aan de Vaartkom serveren ze al enkele jaren een smaakvol menu met bijpassende bieren van de uitgebreide bierkaart. Kok Bram van Hop Gastrobar koos voor brouwerij De Kromme Haring uit Nederland om deze foodpairing mee te helpen organiseren. Jan Lemmens van ‘De Kromme’ is dit jaar de curator van de Zwarte Zaal op The Beer Experience en we kennen hem ook van het spraakmakende wilde bieren-festival Carnivale Brettanomyces in Amsterdam. Zeker een topcombo, die 2 samen!